Ez a weboldal COOKIE-kat használ!
x
„Jobb tenni és megbánni, mint nem tenni és megbánni."
/Heinrich von Kleist/

Bagoly Oltóközpont

Rendelési idő:


Időpont egyeztetés és bejelentkezés az alábbi telefonszámon.
A Bagoly Oltóközpont orvosa:
Dr. Ócsai Lajos főorvos
Telefonszám:
36-30-546-6132
Megközelíthetőség:
6000 Kecskemét, Bagoly utca 1/A. [térképen]
 
Bejelentkezéshez szükséges adatlap:

Parkolás az Egészségház melletti parkolóban.

letöltés


Miért döntöttünk úgy, hogy nemzetközi oltóközpontot létesítünk?

A Bagoly Egészségház több mint 20 éve aktívan részt vesz Kecskemét és környékének egészségügyi ellátásában. Egészségházunk 1992-es megalapítása óta mindig is nyitott volt az új lehetőségekre, folyamatosan keressük azon megoldásokat, amellyel javítani tudjuk az általunk nyújtott szolgáltatások színvonalát, és szélesíthetjük azok körét.

Nemzetközi Oltóközpont Kecskeméten nincs, utazó viszont van szép számmal, köztük olyanok is, akik egzotikus országokba, fertőző betegségek lehetőségét is rejtegető területekre utaznak. Az ő tájékoztatásukat is szeretnénk helyben megoldani, és természetesen az összes lehetséges védőoltás beadására felkészültünk, beleértve a sárgaláz elleni védőoltást is. Célunk továbbá az is, hogy az utazásokkal kapcsolatban felmerülő összes egészségügyi kockázatot feltárjuk és ismertessük az utazni készülőkkel, de az alapbetegségük/alapbetegségeik vagy munkakörük miatt veszélyeztetett, esetleg idős emberek egyedi oltásterveinek elkészítésére is felkészültünk.


Bagoly Egészségház Oltóközpontja tehát az utazási medicina területén nyújt szaktanácsadást, és minden utazással kapcsolatos ajánlott és kötelező védőoltás beadására alkalmas hely, amiről nemzetközi oltási könyvet állítunk ki. Ezen kívül az életkoruk, alapbetegségük, esetleg munkakörük miatt veszélyeztetett emberek is kérhetnek segítséget.


A védőoltások haszna

Tudják-e Önök, hogy a védőoltásoknak köszönhetjük elsősorban, hogy az életkilátásaink ma sokkal jobbak, mint 50-100 évvel ezelőtt? Egy amerikai kutatás szerint, mely azt vizsgálta, hogy mik azok a tényezők, amelyek az emberek életkilátásait leginkább javították, a legelső helyre a védőoltások kerültek. Ezt a tényt eddig senki sem cáfolta, a vakcina ellenes lobbi legindulatosabb tollforgatója sem.


Miért van szükség védőoltásokra?

A védőoltások következtében sok fertőző betegség ritkává, szinte ismeretlenné vált. A Variola (fekete himlő) ellen már 1980 óta nem is oltunk, mert az állatvilágból is kiveszett. Ezen jó eredmények alapján az a vélemény alakult ki az emberek egy részében és sajnos, az egészségügyi dolgozók kisebb részében is, hogy akkor a továbbiakban nincs is szükség már védőoltásokra. Ezzel kapcsolatban Prof. Berencsi György néhány éve megjelent cikkéből idézek néhány mondatot: „Mindig elcsodálkozik az ember, hogy egyesek küzdenek a megelőző orvostudomány leghatékonyabb eljárása, azaz a megelőző védőoltások ellen. A védőoltásokat megelőző időben (1931-1940) Magyarországon 543.800 (hastífusz, torokgyík, szamárköhögés, kanyaró, gyermekbénulás és fertőző agyhártyagyulladás) megbetegedést jelentettek be. 1996 és 2005 között, az említett kórokozók által okozott megbetegedést, kevesebb, mint 250-et, azaz évente 25-öt észleltek.”


Emberségre hangolva

A szakemberek tudják, hogy mit köszönhetünk a védőoltásoknak. Sokan vannak, akik ezt ugyanolyan természetes bizalommal elfogadják, mint amikor az autójukat viszik a szervizbe, amellyel majd ezer kilométereket utaznak veszélyesnek is mondható forgalomban. Vannak, akik ezeket a meggyőző eredményeket is megkérdőjelezik, nem „hisznek” a védőoltásokban, inkább ellenzik, de sokan vannak a bizonytalanok is. Az emberek egy része fél a védőoltásoktól, ami bizonyos szempontból érthető, hisz az élet annyi területén csapnak be minket, miért éppen az egészségügy lenne kivétel?
A Bagoly Egészségház – egyik jelmondatunk: Emberségre hangolva – nem engedheti meg a hanyagságot, a felületességet, a szakszerűtlenséget, még inkább nem az üzleti szempontok előtérbe kerülését, de elfogadja az emberek természetes jogát a szabad döntéshez.
Ezért szeretnénk a védőoltásokkal kapcsolatban is érthető, megbízható tanácsadást adni, egyben szakszerű védelmet nyújtani azon betegségek ellen, amelyek ellen van védőoltás. Nem titkolt szándékunk az is, hogy a kétkedőket meggyőzzük, de legalábbis elgondolkoztassuk.


Oltani vagy nem oltani, ez itt a kérdés?

A magyar oltási rend példamutatóan korszerű és kiemelkedően eredményes. Az iskolaorvosi hálózatnak és a védőnői szolgálatnak köszönhetően egyedülállóan magas az átoltottság Magyarországon, melyeket nyugaton oly gyakran irigyelnek. Erre (is) méltán büszke lehet Magyarország! Ezeket az eredményeket évtizedek óta tartja hazánk, így hát, ismerve és elismerve a védőoltások elhanyagolható mellékhatásait, azt hiszem könnyebben megválaszolható a kérdés: mi a nagyobb kockázat?

Nem oltani, azaz védtelenül hagyni, vagy

oltani, azaz a védőoltással oltalom alá venni a szervezetet.

Szerintem, jobb tenni...


A vakcinák biztonságosak

Az értetlenül kétkedőket egy Vergilius idézettel szeretném szelíden meggyőzni: „Az orvosok keveset értenek a gyógyításhoz, ám a betegek sokkal kevesebbet." – Kétezer évvel ez előtt még nem voltak védőoltások, de az orvoslással szemben bizalmatlan emberek már akkoriban is voltak szép számmal. Viszont az olykor-olykor felerősödő gyanakvás ellenére az orvosok gyógyítanak ma is!

A vakcinák minden bizonnyal biztonságosabbak és jobban ellenőrzöttek bárminél, ami a szervezetünkbe bekerül.” – mondta Paul Offit. Ennek logikus magyarázata van, ugyanis a védőoltásokat egészséges emberek kapják, még annyi tolerancia sincs velük szemben, mint a betegeknek adott gyógyszerek esetében. Már csak ezért is a vakcinák a leginkább ellenőrzött termékek. Ismerve a mai élelmiszeripari technikákat és a földrészeket áthidaló élelmiszerszállítási viszonyokat, mikor Dél-Amerikából is, Kínából is, mindenhonnan hoznak be, és etetnek meg velünk mindenfélét, akkor nagy igazságtartalma lehet megállapításának.

Azt gondolom, elfogulatlanul megállapíthatjuk, hogy a fertőző betegségek leghatékonyabb és legbiztonságosabb megelőzésére a védőoltások a legalkalmasabbak. A védőoltásokat ugyanis megelőzésre adjuk, amikor még nincs betegség. Ezt nevezzük primer prevenciónak (elsődleges megelőzés). Könnyen belátható, hogy amikor már kezelni kell a kialakult betegséget, rosszabbak az esélyek, mint amikor még ki se alakult.


Biztonságos utazás


Ennyi „meggyőző” bevezető után néhány gondolat az utazások egészségügyi veszélyeiről. Globalista világunkban lehetőségünk van arra, hogy egyre nagyobb távolságokat tegyünk meg rövid idő alatt, és kapcsolatba lépjünk távoli országokban élő embertársainkkal, olykor több földrészen élő emberekkel is egyszerre. Azt nem tudjuk garantálni, hogy utazása érdekes, tanulságos esetleg szórakoztató legyen, de hogy az lehessen, abban annyit tudunk segíteni, hogy megismertetjük Önnel az utazás során felmerülő egészségügyi kockázatokat, és segítünk abban, hogy a lehető legnagyobb biztonságban, a veszélyeket elkerülve, egészségesen térhessen haza.
Törekszünk arra, hogy a várandós anyák, vagy kisgyermekekkel utazó családok, valamint az egyre idősebb, krónikus betegségben szenvedő, rendszeresen gyógyszert szedő emberek is a lehető legkisebb kockázattal utazhassanak álmaiknak és pénztárcájuknak megfelelően.


Ártalmatlan kirándulás?

De nem kell messzire se mennünk, itthon is van mire figyelnünk. Gondoljunk csak arra, milyen alattomos betegségeket közvetíthetnek a kullancsok! De ételekkel, vízzel, és a légutakon keresztül is az utazók tömege betegszik meg. A megelőzésben mindig nagy szerepe van az óvintézkedéseknek. A leghatékonyabb védekezés az elővigyázatosság, és a védőoltás együtt. „Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket.”– vallotta Albert Einstein. Vannak másfajta emberek is, akikről Einstein szemérmesen hallgatott, ők szinte vonzzák a veszélyeket.
Azt szeretnénk, ha munkánk eredményeként a zsenik tábora látványosan szaporodna, méghozzá nagyobb ütemben, mint a kullancsok.


Legyenek egészségesen kíváncsiak és óvatosak!


A betegségekkel szembeni védőoltásokról, a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekről a részletes tájékoztatókban olvashatnak, csakúgy, mint a Bagoly Oltóközpont működéséről, az árlistáról és még sokmindenmásról is.


Az oldalt folyamatosan töltjük fel, érdemes tehát többször is tájékozódni a honlapon, miközben tervezik az utazást, de akkor is, amikor a védőoltásokkal kapcsolatban elbizonytalanodnak, és kérdésük van.


Ugyancsak Einstein mondta: „Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést.”Kecskemét, 2016.


Pongrácz József dr.

Igazgató

 • Oltóközpont
 • Reumatológia
 • Ideggyógyászat
 • Szemészet
 • Ultrahang
 • Bőrgyógyászat
 • Urológia
 • Sebészet
 • Fül-orr-gégészet
 • Gasztroenterológia
 • Nőgyógyászat
 • Diabetológia
 • Ortopédia
 • Kardiológia
 • Belgyógyászat
 • Endokrinológia
 • Háziorvosi praxis
 • Gyermekellátás
 • Laboratórium
 • Audiológia
 • Optika
 • Foglalkozás-egészségügy
 • Citológia
 • Egészségmegőrző szűrővizsgálat
 • Fogászat
 • Paramedicinális ellátások
 • Diétás tanácsadás
 • Bagoly Patika
 • Gyermek gasztroenterológia