„Valahányszor valaki jót cselekszik ezen a világon:
egy pillangó száll föl a levegőbe, s viszi a hírt a Jóistennek."
(Wass Albert)

A Rio de Janeirói olimpia egészségügyi veszélyei

Ne siess semmit el, megvár, aki leszel"

(Esterházy Péter)

Brazília igazi trópusi és egzotikus úti cél, ahol sok veszélyes kórokozóval kerülhetnek kapcsolatba a turisták. Sajnos az Olimpia ideje sem lesz ez alól kivétel. Ám jó ha tudja: a Zikavírus Kolozsváron is megjelent idén nyáron! A következő jó tanácsok tehát azok számára is hasznosak lehetnek, akik a tévé képernyője előtt nézik a Brazíliában megrendezett versenyeket.A sportolók felkészítésével foglalkozó szakemberek hónapok óta izgatottan követik a járványügyi eseményeket, hogy a legfrissebb információknak megfelelően lássák el oltásokkal és tanácsokkal pácienseiket. Az egészségügyi kockázatot számtalan tényező befolyásolja, többek között az úti cél, annak földrajzi elhelyezkedése, járványügyi helyzete, az utazó egészségi állapota, kora, oltottsága, tájékozottsága, a kint tartózkodás ideje és a kinti tevékenység.Vegyük elő a térképet!

Rio de Janeiro a 40’ nyugati-, Budapest a 20’ keleti szélességi körön található. Az időzóna eltérés nyáron 5 óra. A szélességi körök tekintetében az egyenlítőtől délre, a Baktérítő magasságában fekszik az olimpia helyszíne. Brazíliában, augusztusban tél van, az átlaghőmérséklet 17-23°C, kevesebb a csapadék és a páratartalom. A szezonnak megfelelően ott ilyenkor esedékes az influenza járvány.Milyen a járványügyi helyzet Brazíliában?

Brazília trópusi és egzotikus úti cél. Az étellel, vízzel, légutakon keresztül vagy vektorok révén terjedő betegségek az utazók tömegeit veszélyeztetik. Ezek megelőzése aspecifikus profilaxissal(??????) (óvintézkedések) vagy védőoltással igen fontos a betegségek behurcolása, elterjedése és az egyén szempontjából egyaránt.


Az elmúlt 5 évben kitolódott a sárgaláz előfordulásának területe. Az olimpia helyszíneit tekintve Bello Horizonte és Brazília város helyezkedik el az érintett régióban. Kanyaró (Morbilli) és agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis) járványt is jelentettek az elmúlt években. A szúnyog által terjesztett betegségek közül a dengue láz - periodikusan - nagyon magas esetszámmal jelen van. Ehhez adódott a 2015-ben előretörő Zikavírus járvány, melynek terjesztője ugyanaz, az Aedes egypti szúnyogfaj. Az olimpia helyszínein malária kockázatával nem kell számolni.Mi a dengue láz?

Általános tünetekkel, lázzal, bőrkiütésekkel, izom-ízületi és erős csontfájdalommal jár, emiatt „csonttörő láznak” is hívják. 3-10 nap alatt lezajlik, de a fáradékonyság, izomgyengeség hetekig tarthat. Nagyon ritkán súlyos lefolyású a fertőzés, aminek hátterében vérzékenység, és sokszervi károsodás áll.Mi a Zikavírus fertőzés?

A Zikavírus fertőzések 80 százaléka tünetmentesen zajlik, illetve enyhe, magától gyógyuló betegség. A láz, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, a fejről a törzsre, majd a végtagokra terjedő bőrkiütések sok más vírusfertőzés tüneteivel megegyeznek. 1-2 hét alatt lezajlik a betegség. Ritka, de súlyos idegrendszeri szövődmény a bénulással járó Guillain Barre szindróma, és a kisfejűséget (mikrokefáliát) okozó magzati ártalom. A fertőzésen átesett szexuális partner az ondóval átadhatja a Zikavírust. Nem ajánlott Zikavírussal fertőzött területre utaznia várandósoknak, a várandóság teljes időtartama alatt! A fertőzött területről érkező férfiaknak, szexuális partnerük védelmében- legalább 4 hétig - óvszer használata javasolt.

Kolozsváron is megjelent a Zikavírus most, nyáron: egy 36 éves, a Dominikai Köztársaságból hazatért férfit fertőzött meg a kórokozó. A beteg tünetei – egész testére kiterjedt bőrkiütések, izomfájdalmak, láz nélküli kötőhártya-gyulladás – egy héttel a hazatérését követően jelentkeztek. A fertőzés kivédésének egyetlen módja a szúnyogcsípés megelőzése! Milyen védőoltások jönnek szóba az olimpiára utazóknál?

Sárgaláz elleni oltás (Stamaril) igazolása nem kötelező a beutazáshoz. Azoknak javasolt az oltás, akik sárgaláz által érintett helyszínekre is utaznak (Brazília – főváros, valamint Bello Horizonte), vagy akik a sportesemények megtekintése előtt vagy után utazást terveznek Brazília sárgaláz által érintett területeire vagy a szomszédos országokba. A sárgaláz elleni oltás ellenjavallatait, az esetleges oltási betegséget minden esetben mérlegelnie kell az oltóorvosnak. A dokumentálással kapcsolatos WHO előírásokat be kell tartani. A sárgaláz elleni oltást csak akkreditált oltóhelyeken adják.

Az étellel, vízzel átvihető betegségek közé tartozik a Hepatitis A (fertőző májgyulladás). A Hepatitis A elleni első oltás (Havrix 1440) után 10 nap múlva már kialakul a védettség, ami egy második oltással, fél éven túl, de 2 éven belül, 15-20 évre meghosszabbítható. Az elölt vírust tartalmazó vakcina egy éves kor felett mindenkinek beadható. A hepatitis B elleni oltás (Engerix B) is szóba jöhet. Orvosi beavatkozással, vérrel és szexuális utón vihető át a vírus. Aki Magyarországon végezte az iskolai tanulmányait és 30 évesnél fiatalabb, biztosan védett az 1999-ben kibővített oltási gyakorlat miatt.

Brazília hastífuszban is endémiás ország, mert ez a kórokozó is a hepatits A-hoz hasonló módon terjed (széklettel szennyezett vízen és élelmiszereken keresztül) ezért ez a védőoltás is ajánlott (Typhim Vi). A vakcina három éves védettséget biztosít.

Az apró balesetek okozzák a leggyakoribb egészségügyi problémát külföldön. Érvényes tetanusz elleni oltás mellett, csak alapos sebtisztítás és fertőtlenítés szükséges. Monovalens (Tetanol pur) és kombinált (diftéria-tetanusz-pertusszisz /-poliomyelitis (Dultavax, Boostrix polio) oltások állnak rendelkezésre. A védettség 10 évig tart.Tömegrendezvények a légúti betegségek terjedésének kedveznek.

Ezek közül az influenza és a járványos agyhártyagyulladás ellen van védőoltás. A C csoportú meningococcus baktérium domináns a régióban, Brazília endémiás terület. Nemzetközi esemény lévén azonban az A, W, Y135 behurcolása is előfordulhat, emiatt a négykomponensű oltóanyag (Menveo, Nimenrix) beadása javasolt, különösen a fiatal felnőtteknek.A védőoltások mellett a klasszikus megelőzési módok ugyanolyan fontosak!

Az utazók hasmenése a leggyakrabban előforduló bakteriális vagy vírusos betegség. Hatalmas tömeget kell élelmiszerrel ellátni, utcai árusokkal vagy büfé jelleggel. Csak magas higiénés követelmények betartása mellett lehet elkerülni, hogy az elkészítés, a tárolás és a kiszolgálás során ne kontaminálódjon az étel. A fogyasztók kéz higiénéje (kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítő használata) is feltétele az enterális fertőzések elkerülésének. Öngyógyításra csak a magas kockázatúaknak (reflux, krónikus bélbetegség, immunhiányos állapot) ajánlott antibiotikumot felírni. Az átsült, átfőtt ételek, a palackozott víz, dobozos sör vagy üdítő fogyasztása alapvetően fontos a hasmenés elkerülése érdekében. Kerüljük a jégkockát! /Nem tudni milyen minőségű vízből készítették!/

Egy ilyen figyelemfelhívó tájékoztatónak a terjedelmi korlátok miatt se lehet célja a teljességre való törekvés. Minden veszélyre lehetetlen felhívni a figyelmet az utazó- és az útiterv ismerete nélkül. Ha kérdése van, vagy a védőoltásokkal szeretné a fertőzéseket megelőzni a tervezett utazás előtt legalább két héttel keresse fel a Bagoly Egészségház Nemzetközi Oltóközpontját.

Időpont egyeztetés és bejelentkezés a 06/30-5466-132-es telefonon.

Oltóközpontunkról további információt az alábbi linken olvashat: http://bagolyegeszseghaz.hu/bagoly-oltokozpontÓcsai Lajos dr.

Bagoly Oltóközpont főorvosa

 • Oltóközpont
 • Reumatológia
 • Ideggyógyászat
 • Szemészet
 • Ultrahang
 • Bőrgyógyászat
 • Urológia
 • Sebészet
 • Fül-orr-gégészet
 • Gasztroenterológia
 • Nőgyógyászat
 • Diabetológia
 • Ortopédia
 • Kardiológia
 • Belgyógyászat
 • Endokrinológia
 • Háziorvosi praxis
 • Gyermekellátás
 • Laboratórium
 • Audiológia
 • Optika
 • Rhinolight kezelés
 • Foglalkozás-egészségügy
 • Citológia
 • Egészségmegőrző szűrővizsgálat
 • Fogászat
 • Paramedicinális ellátások
 • Diétás tanácsadás
 • Bagoly Patika