Ez a weboldal COOKIE-kat használ!
x

dr. Borda Ferenc


Betegtájékoztató a diabetológiai szakrendeléssel kapcsolatbanTisztelt Hölgyem és Uram!


Amennyiben Ön cukorbeteg, úgy tudnia kell az alábbiakat:

 • Első alkalommal orvosi (háziorvosi vagy más szakrendelés által megírt) beutaló szükséges!

 • Kontroll esetén - amennyiben az előző megjelenés 1 éven belül volt – az utolsó ambuláns leletet kell elhozni (ha azóta több mint 1 év eltelt, úgy ismét beutaló szükséges).

 • Első alkalommal feltétlenül hozza el valamennyi jelenleg használt gyógyszerét, az injekciós készítményeket is (akár receptköteles, akár nem), lehetőleg dobozostól!

 • A zárójelentéseket, ambuláns lapokat és leleteket szintén mutassa be, ugyanis a szakrendelésen használt számítógépes program alkalmatlan ezek megtekintésére (nem jönnek át); KIVÉTEL: a szakrendelésünk által megírt beutalóval kért Bács-Kiskun Megyei Kórház – Rendelőintézetben elvégzett vizsgálatok.

  A vércukormérő készüléket ugyancsak kérjük behozni, egyrészt azért, hogy leellenőrizzük a helyes használatát, másrészt azért, hogy a mért vércukoreredményeket megtekinthessük (a vércukornaplót is célszerű elhozni a beleírt megjegyzések megismerése céljából).
 • Ha inzulint vagy egyéb injekciós készítményt használ, hozza be az adagoló tollat/tollakat és a tűt is.

 • A cukorbetegségben alkalmazott támogatott tablettákat és injekciós készítményeket - így az inzulinokat is - a háziorvosok csak akkor tudják felírni, ha évente (kivételesen félévente) egyszer szakorvosi javaslatot visznek részükre a szakrendelésünkről.
  A szakorvosi javaslat csak abban az esetben adható ki, ha a behozott friss - HbA1c-t is tartalmazó laboreredmény az aktuális kezeléssel megfelelő! Kérjük Önöket, hogy kövessék nyomon, mikor jár le az egy, illetve fél év.

 • Az 1. csop. (régebbi nevén "úrvezetői") és 2. csop. (hivatásos) jogosítvány megújítását a háziorvosok végzik, melyhez szakorvosi javaslat szükséges, amit szakrendelésünk ad ki, de csak akkor, ha a beteg cukoranyagcseréje rendben van!
FONTOS!

Tablettával vagy inzulinnal kezelt cukorbeteg esetében (1. csop.) jogosítvány meghosszabbítása csak akkor lehetséges, ha a beteg tisztában van a hypoglykaemia (vércukor érték 3,9 mmol/l alatti) kockázatával és állapotát tudja kontrollálni, azaz tud vércukrot mérni, hypoglykaemiás rosszullét esetén azt fel tudja ismerni és tudja korrigálni.

Tablettával kezelt cukorbetegségben (2. csop.) jogosítvány csak akkor hosszabbítható meg, ha a betegnek az előző egy évben nem volt súlyos hypoglykaemiás rosszulléte, tisztában van a hypoglykaemia tüneteivel és állapotát tudja kontrollálni. Inzulinnal kezelt betegekben a fentieken kívül igazolni kell, hogy a beteg naponta legalább kétszer, vagy a vezetést közvetlenül megelőzően végzett vércukorméréssel kontrollálja állapotát.

A jogosítvány megújításához szükséges szakorvosi véleményt csak abban az esetben adhatjuk ki, ha a beteg HbA1c-t is tartalmazó friss laboreredményt hoz, és az otthon mért vércukorértékeit is bemutatja, ezek eredménye megfelelő, valamint a fent részletezett feltételek is teljesülnek.


A szakrendelésen az orvos mellett diabetológiai szakápoló és szakképzett dietetikus biztosítja a szakmai hátteret.
FELHÍVJUK A TISZTELT BETEGEK FIGYELMÉT!!!

Amennyiben a kért időpontban nem tud megjelenni, úgy a recepción személyesen vagy telefonon (76/495-555) ezt időben feltétlenül jelentse be (illetve, ha interneten foglalt helyet, időben törölje), egyrészt betegtársaik érdekében (hosszú várólista), másrészt a szakrendelés folyamatossága miatt is!Dr. Borda Ferenc

diabetológus főorvos