Ez a weboldal COOKIE-kat használ!
x

dr. Domján Zsolt


Rendelések


Kecskeméten a Bagoly Egészségházban rendelek hetente egy alkalommal, valamint Budapesten a Németvölgyi út 17. alatt a Villa Medicinában (XII. ker.). Magánrendeléseimen igyekszem az orvos-beteg bizalmi kapcsolat elmélyítésére, megfelelő időt szánva a beteg részletes kikérdezésére, az alapvizsgálatok elvégzésére, valamint a további kivizsgálási vagy terápiás út helyes meghatározására.


Szakmai tevékenység


Tevékenységi körömbe tartozik a gyulladásos eredetű urológiai betegségek kezelése, a női visszatérő húgyúti infekcióktól a férfiaknál előforduló akut és krónikus prostatitisek kezeléséig. A terápia meghatározásánál az „evidence based medicine”( bizonyítékokon alapuló orvoslás) elveit részesítem előnyben, a tenyésztésektől az növényi kivonatok használatáig.

A gyermekek fityma letapadásának oldása, a fitymaszűkület műtéte, a herezacskó visszeresség, valamint a lágyéktáji sérvek és különböző fejlődési rendellenességek (vesemedence kimenetének szűkülete, húgycsőszűkület) laparoszkópos műtéti megoldása szakmai profilom részét képezik.

A vesekövek kezelésénél a kőhajtás, kőoldás bizonyos méretű és összetételű kövek esetén eredményes lehet, de ismétlődő kövesség vagy családi halmozódás további (endokrinológiai) kivizsgálást tehet szükségessé. Nagyobb, nem oldódó kövek ESWL (külső lökéshullám kezelés) vagy műtéti kezelést tehet szükségessé, ami szinte minden esetben endoszkópos megoldást jelent.

A nőknél jól ismert klimaktériumhoz hasonlóan a férfiaknál is megfigyelhetőek a tesztoszteron hiányának a tünetei. A legtöbb férfi potencia zavarok miatt kéri az urológus segítségét, de a hormon hiány az izomtömeg és a csontsűrűség csökkenését, fáradékonyságot, feledékenységet, a koncentráló képesség zavarát is okozhatja. Rendelésünkön megfelelő kivizsgálást követően hormonpótló kezeléssel is foglalkozunk.

Az urológiai daganatos megbetegedések elleni küzdelem a mindennapjaink része. A vese, a húgyvezeték és a húgyhólyag daganatainak előfordulása egyre gyakoribb mindkét nemben. A férfiak körében a fent említetteken a here és még gyakrabban a prosztatarák fordulhat elő. A korai felismerés, az idejekorán elvégzett UH, PSA, vizelet vizsgálat, szükség esetén a hólyagtükrözés, CT, vagy MR vizsgálatok a beteg életét menthetik meg. Rendelésünkön szűrést és kivizsgálást végzünk intézeti háttérrel, valamint ezek alapján határozzuk meg a terápiát, részletes beteg felvilágosítást követően. Az urológus-sebész feladata ezen daganatok sebészi kezelése, de kiegészítő gyógyszeres vagy sugárkezelés is szükségessé válhat (előrehaladottabb esetek). A műtéti technika folyamatosan fejlődik, az utóbbi 5-10 évben szinte teljesen átalakult. Ma már lehetőség van arra, hogy a daganat radikális eltávolítása mellett az életminőséget is megőrizhessük. A laparoszkópos műtétek során a hasfalon képzett kis nyílásokon keresztül tudjuk eltávolítani a daganatos prosztatát, a daganatos veserészt, ami a nyílt műtétekkel azonos onkológiai eredményesség mellett a korai gyógyulást és jobb funkcionális eredményeket nyújthat (vizelet inkontinencia, potencia, vesefunkció megőrzése). Előrehaladott daganatos betegségek esetén a nyitott (nagyobb metszéssel járó) műtéti megoldások nem kerülhetőek el, ezeket is nagy számban végezzük a jelenlegi munkahelyemen.

Az idősödő női populáció egyik legnagyobb problémája az vizelet csepegés, szaknyelven inkontinencia. Ez gyakran társulhat a méh vagy hüvelycsonk szalagos felfüggesztésének zavaraival, ami különböző hüvelyfali sérvek formájában jelentkezik. Ezek klasszikus megnevezésük alapján: a „hólyagsérv”, a „végbélsérv” vagy teljes méh előesések. A kórkép kezelésének eredményessége a megfelelő kivizsgáláson, az ezen alapuló helyes kezelési terven, valamint a jól kivitelezett műtéti megoldáson múlik. A kezelési stratégia az utóbbi 10 évben teljesen megváltozott és most is folyamatosan fejlődik. A korszerű szalag plasztikák és laparoszkópos hálóbeültetéses rekonstrukciók ma már lehetővé teszik, hogy a betegek egy műtéttel (esetleg kiegészítő szalag plasztikával együtt két beavatkozással) végleges gyógyuláshoz jussanak, elkerülve a múltban jellemző sikertelen műtéti sorozatokat. Osztályunkon az országban legnagyobb számban végezzük a laparoszkópos promontofixációt (más néven sacrocolpopexiát). 200 beteg adatainak feldolgozása után elmondhatjuk, hogy a betegek túlnyomó többsége elégedett a terápiával, ezen eredmények leközlése nyomtatás alatt áll.


Tovább az előjegyzésre