Ez a weboldal COOKIE-kat használ!
x

dr. Szűcs Enikő

Kedves Betegek!


A Bagoly Egészségházban ultrahang vizsgálatokat végzek, amely a kórház sokrétűbb diagnosztikája (Röntgen, CT, MR, stb.) mellett is általában az elsők között választott lehetőség a betegségek szűrésénél és azok követésében. Bármilyen életkorban végezhető és ismételhető, mert veszélytelen (biológiai káros hatása nincs a szervezetre), és fájdalommentes.

gyomortüdő és a csontok kivételével bármilyen szerv vizsgálható panaszok vagy tapintható elváltozások esetén. Tünetek hiányában szűrő jelleggel is végezhető ultrahangvizsgálat.


Csoportosítva kiemelem az életkorhoz és a régiókhoz kötött vizsgálati területeket:

  • Csecsemő hasi UH vizsgálat: nem szükséges az éhgyomri állapot. A kisbaba nyugalma érdekében a vizsgálat előtt egy-két órával egyen. Mindemellett legyen Önöknél cumi illetve cumisüveg, vagy bármi, ami a gyermeket megnyugtatja, ha mégis úgy alakulna.

  • A GOR (reflux) vizsgálatokhoz kifejezetten szükséges a telt gyomri állapot. Előnyös, ha van cumisüveg, a vizsgálat közbeni itatáshoz.

  • Csecsemő koponya UH vizsgálat: nem igényel előkészületet.

  • Csecsemő-csípő UH vizsgálat: nem igényel előkészületet. 5-6 hetes kortól kb. 20 hetes korig ajánlott. 20 hetes kor felett egyéni elbírálás tárgyát képezi, mivel a femurfejmag (combcsontfej) megjelenése a vizsgálati régiót leárnyékolja.

  • Felnőtt és nagyobb gyermek hasi UH vizsgálata: a vizsgálat előtt 6-8 órával már ne étkezzen, kávét sem fogyaszthat.  Közepesen telt hólyag az ideális állapot. Szénsavmentes ásványvíz fogyasztása  lehetséges, gyógyszereit vízzel beveheti.

  • Pajzsmirigy-, here-, nyaki , végtagi és egyéb lágyrész-, végtagi vénás doppler-, nyaki erek doppler vizsgálata-, ízületi UH vizsgálat: nem igényel előkészületet. Éhgyomri állapot nem szükséges.

 

A vizsgálatok átlagosan 10-15 percet vesznek igénybe, döntően hanyattfekvő helyzetben történnek.

TB által finanszírozott rendelés beutaló köteles, időpontja: Kedd, 14.30.-tól 16.15-ig I em. 110. szoba.

Magánrendelésem, mely nem beutaló köteles, pedig a honlapon feltüntetett időpontokban elérhető, internetes előjegyzés alapján, szintén az I. emeleti 110. rendelőben.


Emlő UH és érszűkülettel kapcsolatos artériás doppler vizsgálatot nem végzek! Ezekre a vizsgálatokra a Kórházban specializálódott egy-egy orvos csoport, ilyen panaszokkal érdemes őket felkeresni.

 

dr. Szűcs Enikő