Dr. Borda Ferenc

Belgyógyászat: Szerda: 16.30 – 19.30
Diabetológia: Kedd : 18.00 – 20.00

Tudományos Orvostársasági tagság:
Magyar Diabetes Társaság
Magyar Atherosclerosis Társaság

Bemutatkozás
A ” Salus aegroti suprema lex esto! ” ( azaz ” A beteg üdve a legfőbb törvény! ” ) szellemében negyven éve végzek orvosi tevékenységet. Szívügyemnek tekintem az alapellátás és a járóbeteg szakellátás együttműködésének optimalizálását, melyben tevékeny szerepet vállalok.

Szakterületemnek megfelelően fő feladatom a belgyógyászati betegségek felismerése és gyógyítása. Műthetőség megítélésére küldött betegeket is várom szakvizsgálatra. Fő profilom a magas halálozással járó szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában fontos szerepet játszó rizikófaktorok – cukorbetegség, lipid( vérzsír )eltérések, magasvérnyomás betegség, emelkedett húgysavszint, túlsúly, illetve elhízás, véralvadási zavarok – a mindenkori aktuális szakmai irányelveknek megfelelő kezelése. A szakvizsgálat része a kórelőzmény tisztázását követő fizikális vizsgálat, melynek keretében vérnyomás-, pulzus-, oxigén szaturáció- és haskörfogatmérés, valamint testtömeg index számítás is történik. Neuropátiára ( perifériás idegrendszer idegeinek károsodása ) utaló jelek esetén eszközös vizsgálatot is végzünk.

Miután az edukációt ( betegoktatás ) alapvető fontosságúnak tartjuk, a gyógyszeres javaslat mellett az életmód( étrend, mozgás )kezelés kivitelezését könnyítő tanácsadás is történik. A diabetes szakrendelésen szakképzett dietetikus segítsége is igénybe vehető. A cukorbetegségben alkalmazott injekciós készítmények ( inzulin, egyéb szerek ) beadásának helyes technikáját is megtanítjuk betegeinknek. A vércukormérő készülékek megfelelő használatát is oktatjuk.

Ne feledje!
Az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés mindannyiunk közös érdeke. Mindenki maga felelős a saját egészségéért. Mi, egészségügyi szakemberek ” csak ” segítséget tudunk nyújtani úgy, hogy partnerként tekintünk Önökre.

Tisztelt Betegeink!
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az első megjelenésre mindig hozzák magukkal az adott szakrendelésre szóló beutalót, mert ennek hiányában nem tudjuk ellátni Önöket. Kérjük továbbá, hogy az orvosi leleteket és az aktuálisan szedett gyógyszerek dobozait ( okostelefonnal lefényképezve is megfelel ) minden esetben hozzák el! Kontroll vizsgálatok esetén ez a kérés már csak az új gyógyszerekre vonatkozik.