Mentsük meg a lábakat!
A cukorbetegség számos szervet, szervrendszert érint az évek előrehaladtával.

Ma már mindenkinek tudnia kell, hogy aki cukorbeteg, annak nemcsak magas a vércukorszintje ( a „cukra”), hanem egy magas vércukorral kísért, szív-ér- és idegrendszeri kórfolyamat zajlik a szervezetében.
Ennek következtében a keringés lassul, a vér sűrűbbé válik, az erek szűkülnek. Ezek a folyamatok sokáig panaszmentesen zajlanak a szervezetben.Hosszú évek vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség mellett a folyamat érelzáródáshoz vezethet, ami az egyes szervekben már funkciókiesést idéz elő. Ezt érezzük meg panaszt okozó betegség formájában. Látásromlás, szívinfarktus, agyérgörcs alakulhat ki.

Bizonyos szerveknél jellemzően beidegzési zavar /neuropathia/ lép fel, ami miatt lassulhat az emésztés, változhat a verejtékezés mértéke vagy a pulzus.

Ezek a folyamatok a lábakat sem kímélik. Az idegrostok károsodása miatt az alsóvégtagokban érzészavar, sőt érzéketlenség, kóros zsibbadás, vagy indokolatlan fájdalom alakulhat ki. Az érszűkület kialakulása mellett a láb terhelésre egyre hamarabb elfárad, később nyugalmi fájdalom jelentkezhet.

A legsúlyosabb a helyzet akkor, ha a láb sérülése, mint pl. egy talpi seb vagy egy bőrkeményedés, az érzéketlenség miatt nem kerül ellátásra, elfertőződik vagy nagyon nehezen gyógyuló talpi fekély alakul ki. Más esetben az érzéketlen alsó végtagon, az érszűkület okozhat „panaszt nem okozó szövetelhalást”, ami végtag amputációhoz is vezethet.

Tudta, hogy a cukorbetegségben szenvedők esetén az alsóvégtagi amputációk 85%-a megelőzhető lenne? A talpi fekély kialakulás gyakoriságának csökkentésére hatékony módszer a cukorbetegek éves láb szűrővizsgálata.

A szűrővizsgálat során műszeres lábvizsgálat történik, melynek során a láb ereinek és idegeinek állapotát vizsgáljuk meg, amely fájdalommentes. Még panaszmentes állapotban kimutathatók a korai eltérések az erekben ill. idegszálakban, amelynek idejében történő kezelése a cukorbetegség okozta szövődmények megjelenését késleltethetik.

A cukorbetegek műszeres lábvizsgálata egy fájdalmatlan, egyszerű módja a megelőzésnek. Megelőzzük vagy időben felismerjük a „panaszt még nem okozó” olyan elváltozásokat, amelyek később súlyos, az életminőséget is megrontó állapothoz vezetnek.

Mentsük meg a cukorbeteg lábakat!

A megelőzést segítő lábvizsgálatot Dr Preiszinger Andrea belgyógyász, diabetológus Főorvos végzi a Bagoly Egészségházban.

Bejelentkezés:

Telefonon: (76) 495 555

Weboldalon: http://bagolyegeszseghaz.hu/elojegyzes?type=magan

„Diabeteses lábvizsgálatra” minden második hétfőn 13-15h-ig van lehetőség.

A komplex vizsgálat magánrendelés keretein belül vehető igénybe.

  • Fizikális lábvizsgálat
  • Doppler ultrahang
  • hangvilla vizsgálat
  • monofilamentum
  • ABI
  • leletek értékelése és terápiás javaslat.

A vizsgálatok részletes leírása ITT érhető el: